INTERNACJONALIZACJA I AUTOMATYZACJA JAKO SZANSE

JUMO z ufnością spogląda w przyszłość

Prawie 60-procentowy wzrost obrotów w ciągu ostatnich 10 lat, filie w 24 krajach na całym świecie i innowacyjne produkty dla rozwijających się branż: dla udziałowców zarządzających grupą przedsiębiorstw JUMO, Bernharda i Michaela Juchheimów, istnieje wiele powodów, aby optymistycznie patrzeć w przyszłość.

"W ciągu ostatnich 10 lat udało nam się odnotować ponadprzeciętny wzrost sprzedaży, co miało również pozytywny wpływ na naszą politykę rekrutacyjną", wyjaśnia Bernhard Juchheim. W minionym roku JUMO wypracowało na całym świecie około 221 milionów euro, zatrudniając około 2200 pracowników. Znacząca sprzedaż została zrealizowana za granicą. W regionie azjatyckim udało się w niektórych przypadkach osiągnąć dwucyfrowe stopy wzrostu w każdym roku. Wskaźnik eksportu grupy przedsiębiorstw wynosi ponad 50%. "Rozwój międzynarodowy pomaga nam w utrzymaniu miejsc pracy w Niemczech", kontynuuje Bernhard Juchheim.

Przemysł 4.0 ze swoimi zaostrzonymi wymaganiami w zakresie wysokiej jakości techniki pomiarowej i regulacyjnej stwarza dla JUMO wyjątkowe szanse na przyszłość. Częścią modelu sukcesu jest również koncentracja na przyszłościowych branżach, takich jak technika wodna i ściekowa.

"Konsekwentnie ewoluujemy z dostawcy komponentów w kierunku dostawcy systemów, który może dostarczać klientom na całym świecie integralne rozwiązania z jednego źródła", dodaje Michael Juchheim. Przytacza on przykład firmy JUMO Engineering, która została uruchomiona dopiero w tym roku, ale już stała się wzorem sukcesu. Zwrócił uwagę, że nowa oferta usług obejmowała kompleksowe zarządzanie projektami dla wielu branż. "Ważne jest również otwieranie nowych kierunków działania dla naszej grupy przedsiębiorstw", podkreślił Michael Juchheim. W tym roku na przykład wprowadzono na rynek nową serię przepływomierzy.

Kamieniem milowym dla firmy była również budowa nowej fabryki czujników dla 600 pracowników w Fuldzie. "Jest to nie tylko największa inwestycja w historii naszej firmy, ale także wyraźna deklaracja naszych planów dalszego rozwoju w Niemczech" - podkreślił Michael Juchheim.

Michael Brosig +49 661 6003-9293 +49 661 6003-9293