Nasz system, oparty na programie JUMO variTRON i JUMO smartWARE, umożliwia autonomiczne sterowanie zacieraniem, filtrowaniem i warzeniem brzeczki. W ten sposób kolejna partia może być zacierana podczas wrzenia brzeczki. Jednocześnie wszystkie niezbędne dane, takie jak temperatura, ciśnienie, pH, przepływ i prędkość mieszania są monitorowane i rejestrowane za pomocą JUMO smartWARE Evaluation.
Przy tworzeniu zacieru w kadzi zaciernej kluczowy jest precyzyjny pomiar i regulacja temperatury. W tym przypadku mieszanka słodu i wody jest poddawana określonemu programowi termicznemu, w wyniku którego skrobia w słodzie jest rozkładana na cukier. Wysoce precyzyjna regulacja temperatury umożliwia uzyskanie wysokiej wydajności tego procesu.
Po oczyszczeniu w wirówce lub poprzez filtrację brzeczka musi być jak najszybciej schłodzona do temperatury fermentacji. Bardzo ważne są tu zarówno parametry czasowe jak i temperaturowe. Tempo przepływu brzeczki uzależnione jest od temperatury brzeczki. Im cieplejsza brzeczka, tym wolniej przepływa ona przez chłodnicę.
Podczas fermentacji do brzeczki dodawana jest określona ilość drożdży. Na początku fermentacji drożdże są dobrze napowietrzane, a następnie poddawane fermentacji - w optymalnej dla nich temperaturze. Podczas późniejszego przechowywania drożdże są zbierane, a młode piwo jest przechowywane przez określony czas w określonej temperaturze, zależnej od rodzaju piwa.
Podczas procesu zacierania łuski słodu, zużyte ziarno oddziela się od brzeczki. Tutaj zużyte ziarno działa jak filtr. Zacier jest przepompowywany i recyrkulowany w obiegu do momentu powstania warstwy filtracyjnej z łusek. Mieszadło jest sterowane na podstawie różnicy ciśnień, dzięki czemu filtracja jest efektywna.
Gotowanie brzeczki pozwala na wydobycie z chmielu jego aromatu. Jednocześnie odparowywane są wszelkie składniki, które mogłyby mieć zły wpływ na smak piwa. Dzięki temu brzeczka jest uwalniana od innych substancji zawartych w osadzie drożdżowym, które denaturują i oddzielają się w wysokiej temperaturze. Pozytywnym efektem ubocznym gotowania brzeczki jest jej sterylizacja.