2 Rozwiązania
Jednym ze źródeł, z którego pozyskiwana jest woda pitna, są wody gruntowe. W celu zapewnienia niezawodnego monitorowania wody pitnej dokonuje się pomiarów i nadzoru różnych parametrów. Jednym z najważniejszych parametrów jest wartość pH.
Pomiar chloru
Proces dezynfekcji służy do usuwania mikroorganizmów z wody lub ich zabijania. Najczęściej stosowanym środkiem dezynfekującym w uzdatnianiu wody pitnej jest chlor. Zgodnie z zasadą "tak dużo jak to konieczne i tak mało jak to możliwe", stężenie i dawka chloru muszą być stale monitorowane.
3 Rozwiązania
Flokulacja jest procesem w uzdatnianiu wody pitnej. Zmniejsza on istniejące zmętnienie, które występuje wtedy, gdy bardzo drobne cząsteczki w wodzie ulegają koagulacji. Oprócz zmętnienia, należy mierzyć i monitorować poziom i przepływ medium w instalacji flokulacji.
2 Rozwiązania
Substancje stałe i zmętnienia, które powstają w wyniku flokulacji, mogą być wyizolowane poprzez sedymentację. W tym procesie, jakość wody jest monitorowana poprzez pomiar jej konduktywności i wartości pH. Jeśli wartość pH jest zoptymalizowana do flokulacji materiałów organicznych i nieorganicznych, jest ona ponownie regulowana po separacji i przed filtracją.
Pomiar ciśnienia
Filtracja to proces, w którym mieszanina substancji stałych i płynnych w wodzie lub ściekach jest oddzielana lub segregowana za pomocą filtrów. Aby filtracja była skuteczna, konieczne jest monitorowanie ciśnienia przed i za filtrem.
Pomiar poziomu
Oczyszczona woda pitna jest przechowywana w zbiornikach magazynowych. Poziom w tych zbiornikach musi być stale monitorowany. Zbiorniki te nie powinny być ani puste, ani przepełnione. Należy natomiast zagwarantować skuteczne zaopatrzenie w wodę pitną.