Bogate portfolio na targach SPS w Norymberdze, Niemcy

SPE i IO-Link: JUMO jako dostawca rozwiązań oferujący klientom to, co najlepsze z obu światów

Jako niezawodny partner na drodze do cyfrowej transformacji JUMO coraz częściej pozycjonuje się jako dostawca systemów i rozwiązań w zakresie technologii czujników i automatyzacji - z inteligentną technologią czujników i wysokowydajnymi systemami automatyki, które można obsługiwać intuicyjnie.

"W zależności od branży i zastosowania przemysłowego, JUMO oferuje wydajne produkty i rozwiązania na najróżniejszych poziomach piramidy automatyzacji" - podkreśla Christoph Trott, Head of Product Management w JUMO. Podłączenie czujnika jest możliwe zarówno w oparciu o IO-Link, jak i poprzez Single Pair Ethernet (SPE).

"IO-Link jest uznanym w przemyśle systemem komunikacyjnym, który wielokrotnie udowodnił swoją prostotę i niezawodność w działaniu" - stwierdza Trott. Jako 2 kluczowe zalety IO-Link wymienia on łatwość wymiany uszkodzonych czujników IO-Link. Może to skrócić zarówno czas przestojów, jak i koszty konserwacji. Niezależność od magistrali Fieldbus jest zapewniona dzięki zastosowaniu urządzenia nadrzędnego IO-Link z obsługą wielu protokołów.

"Oferując nowe rozwiązania z obu obszarów technologicznych, pokazujemy, że nie postrzegamy SPE jako konkurenta dla IO-Link, ale raczej jako przydatny dodatek" - mówi Trott.

Ciągła komunikacja aż do poziomu pola

SPE zyskuje obecnie na znaczeniu i udowadnia swoją przydatność do zastosowań przemysłowych. Dlatego też JUMO zintegrowało innowacyjną technologię SPE opartą na 10BASE-T1L w 3 nowych rozwiązaniach czujników:

• JUMO hydroTRANS S20 (przetwornik temperatury, wilgotności, CO2)
  • JUMO flowTRANS MAG H20 (przetwornik przepływu)
  • JUMO DELOS S02 (przetwornik ciśnienia)

Ethernet jednoparowy SPE sprawia, że złożone instalacje należą już do przeszłości. W końcu nowe czujniki SPE umożliwiają tworzenie sieci Ethernet aż do poziomu pola, inicjując w ten sposób skuteczną komunikację na wszystkich etapach piramidy automatyzacji - aż do bezpośredniego połączenia z chmurą JUMO. Trott postrzega kompleksową komunikację bez nieciągłości mediów jako kluczową zaletę SPE.

Ethernet jednoparowy zmniejsza wysiłek związany z okablowaniem, redukując go do tylko jednej pary przewodów. Ta para przewodów jest wykorzystywana jako źródło zasilania czujników za pomocą technologii Power over Data Line (PoDL) i szybkiej cyfrowej transmisji precyzyjnych wartości czujników na odległość do 1000 metrów.

"Chcemy dać naszym klientom podstawę decyzyjną dla ich indywidualnych zastosowań, aby pokazać im to, co najlepsze z obu światów" - dodaje Trott.

Masz jakieś pytania?

Michael Klose +49 661 6003-2346 +49 661 6003-2346