Dyrektorzy zarządzający widzą duże możliwości dla JUMO

Skuteczne działania w trudnych czasach

W maju tego roku Bernhard Juchheim i Michael Juchheim wycofali się z operacyjnego zarządzania firmą JUMO GmbH & Co. KG, aby w przyszłości skupić się na swojej roli właściciela. Obok Dimitriosa Charisiadisa, który od 2020 roku pełnił funkcję dyrektora zarządzającego JUMO, nowym dyrektorem zarządzającym został Steffen Hoßfeld. Duet zarządzający patrzy wstecz na pełne wyzwań pierwsze miesiące i ma wielkie plany na przyszłość.

Zdjęcie prasowe
(JPG, 3.28mB)
Wizytówka
( VCF, 246B)

Jako dyrektor generalny w JUMO, Dimitrios Charisiadis zarządza funkcjami związanymi z rynkiem, takimi jak rozwój czy sprzedaż i obecnie, mimo wielu zawirowań, rysuje bilans dodatni: "Mieliśmy wyjątkowo silny rok finansowy 2021 ze wzrostem sprzedaży o 17 procent do 280 milionów euro. Również w tym roku napływające zamówienia są znacznie powyżej naszego celu. Oczywiście odczuwamy również zakłócenia na rynku zamówień. Wiele środków produkcji było w ostatnich miesiącach bardzo trudnych do zdobycia lub dostępnych po znacznie podwyższonych cenach. Obecnie obserwujemy jednak lekkie złagodzenie."

Zdaniem Dimitriosa Charisiadisa, największe możliwości dla JUMO leżą w transformacji cyfrowej: "Czujniki to narządy zmysłów inteligentnej fabryki przyszłości. JUMO jest jedną z niewielu firm, która jest w stanie zaoferować kompleksowe, kompletne rozwiązania od czujnika do chmury - i to dla wielu branż. To wyraźnie wyznacza naszą drogę."

Jako dyrektor operacyjny Steffen Hoßfeld jest odpowiedzialny za kierowanie i organizację całych procesów operacyjnych. Temat inteligentnej fabryki determinuje również dalszy rozwój firmy: "Obecnie planujemy nowy zakład produkcyjny w Fuldzie, gdzie tematy takie jak zrównoważony rozwój czy digitalizacja będą naturalnie na pierwszym miejscu. Będziemy dalej optymalizować całe nasze procesy, wprowadzając nowy system ERP na początku 2023 roku." Jego zdaniem największym wyzwaniem jest obecnie zaopatrzenie w energię: "JUMO nie należy do branż energochłonnych, ale mimo to przygotowujemy się na wszystkie możliwe scenariusze".

Dimitrios Charisiadis i Steffen Hoßfeld są wspólnie odpowiedzialni za strategiczne zarządzanie grupą JUMO i widzą firmę w dobrej pozycji na przyszłość. "Z silnej bazy w Niemczech, w najbliższych latach będziemy konsekwentnie napędzać międzynarodowy wzrost poprzez nasze 25 spółek zależnych. Szczególnie w regionie azjatyckim istnieje jeszcze duży potencjał, który możemy i musimy wykorzystać wraz z naszymi 2.500 pracownikami" - potwierdzają Charisiadis i Hoßfeld.

Head of Press Office

Michael Brosig +49 661 6003 2788 Michael.Brosig@JUMO.net +49 661 6003 2788