Studium przypadku - produkcja wina

Szlachetny sok winogronowy dzięki fermentacji na zimno

Uzyskanie idealnego wina jest niewątpliwie sztuką. Dzięki swojej gamie produktów JUMO pomaga winiarzom skoncentrować się na ich podstawowej kompetencji – języku i kubkach smakowych. Rezultat: większy obrót dla naszego partnera i kilka kolejnych srebrnych medali za najlepsze wino. Gratulacje!

Wyzwanie

Kontrola fermentacji podczas produkcji wina stała się w ostatnich latach bardzo aktualnym zagadnieniem. Im lepsza temperatura w zbiornikach magazynowych jest utrzymywana w optymalnym zakresie temperatur, tym wyższa jakość wina. Jest to szczególnie ważne na początkowym etapie produkcji – zaraz po napełnieniu zbiorników moszczem winogronowym. Duża ilość wydzielanego podczas fermentacji ciepła wymaga odpowiedniego chłodzenia.

Specjalną metodą stosowaną na tym etapie jest tzw. fermentacja na zimno. Temperatura musi być tu utrzymywana na stałym poziomie między 15 a 20 °C, aby umożliwić pracę specjalnych szczepów drożdży. Rezultatem są wówczas niezwykle świeże, czyste i proste w strukturze wina.

Optymalne warunki dla doskonałego wina - od winorośli do butelki

Podejście do rozwiązania

W rozwiązaniu chłodzenia wdrożonym przez firmę Hüttenhein Anlagenbau dla winiarni Welter, zbiorniki są chłodzone w różnych strefach przez tzw. rękawy. W ten sposób możliwe jest wygenerowanie w zbiorniku prawie każdej pożądanej niskiej temperatury.

Obecnie realizowany etap projektu obejmował 70 zbiorników w różnych pomieszczeniach magazynowych, częściowo zlokalizowanych również na wolnym powietrzu. Firma Hüttenhein Anlagenbau zastosowała modułowy system pomiaru, sterowania i automatyzacji JUMO mTRON T jako centralny element sterujący. Ewaluuje on dane z czujników temperatury zainstalowanych w każdym zbiorniku i kontroluje temperaturę. Dodatkowo monitorowane jest również ciśnienie w całym systemie chłodzenia. Funkcja rejestracji służy do zapisywania ważnych wartości rzeczywistych. Centralna jednostka procesowa znajduje się w szafie sterowniczej w kontenerze umiejscowionym na zewnątrz winiarni.

Zbiorniki winiarni Welter

Jeden z systemów zbiorników, którego temperatura jest kontrolowana przez system JUMO mTRON T.

Instalacja systemu automatyzacji JUMO mTRON T

Instalacja systemu automatyzacji JUMO mTRON T

Rezultat projektu

Nasza firma nie tylko dostarcza poszczególne komponenty, ale także wspiera cały projekt jako dostawca usług, od zdefiniowania zadania do uruchomienia na miejscu. Zapewnia również kompleksowe usługi inżynieryjne.