Silny wzrost powoduje konieczność zwiększenia mocy produkcyjnych

JUMO buduje dodatkowy zakład w Industriepark West

Na dotychczas niezagospodarowanym terenie JUMO w Industriepark West koło Rodges powstanie ultranowoczesny obiekt dla dwóch obszarów produkcyjnych. Planowany nowy budynek stanowi wyraźne zobowiązanie wobec lokalizacji w Fuldzie i dalszego rozwoju grupy przedsiębiorstw w tym regionie.

Zdjęcie prasowe
(JPG, 256kB)
Wizytówka
( VCF, 246B)

Pod koniec 2013 r. firma JUMO nabyła działkę o powierzchni 100 000 m2 w Industriepark West w pobliżu Rodges z przeznaczeniem na nową fabrykę czujników. W kolejnych latach zakup Morgensternhaus i odejście firmy Juchheim Börner GmbH otworzyły jednak zupełnie nowe możliwości dalszego rozwoju istniejących obiektów JUMO. Dlatego też projekt nowego budynku został odłożony na później.

Jednak rozwój sytuacji w ostatnich miesiącach doprowadził do ponownej oceny sytuacji, jak wyjaśnia dyrektor zarządzający i udziałowiec JUMO, Bernhard Juchheim: "Sektory czujników temperatury i technologii pomiaru ciśnienia rozwijają się w JUMO w ponadprzeciętnym tempie. Jednocześnie mamy tu do czynienia z silną presją kosztową, której musimy sprostać poprzez dalsze usprawnianie procesów produkcyjnych. Te dwa wyzwania nie mogą być dłużej realizowane w sposób konkurencyjny w istniejących zakładach poprzez przebudowę. Dlatego na terenie Industriepark West powstanie nowa, supernowoczesna i przyszłościowa lokalizacja dla obu działów i związanej z nimi logistyki."

Z punktu widzenia dyrektora zarządzającego i udziałowca Michaela Juchheima jest to jedyny logiczny krok: "Nowy zakład produkcyjny oferuje możliwość elastycznego planowania przestrzennego oraz możliwość dalszej optymalizacji całego procesu produkcyjnego. Chcemy nadal rozwijać się razem z naszymi pracownikami w zakładzie w Fuldzie, a nieruchomość w Industriepark West oferuje wystarczającą przestrzeń dla rozwoju firmy w ciągu najbliższych kilku lat. Pozwoli nam to w przyszłości jeszcze lepiej i szybciej reagować na wymagania rynku."

Decyzja o dodatkowym zakładzie produkcyjnym jest również pierwszym krokiem w nowym procesie planowania. "Teraz na pełnych obrotach rozpoczynamy proces szczegółowego planowania, który obejmuje między innymi konkretne ramy czasowe i kosztowe" - dodaje dyrektor zarządzający JUMO Dimitrios Charisiadis.

Szef Biura Prasowego

Michael Brosig +49 661 6003 2788 Michael.Brosig@JUMO.net +49 661 6003 2788