STUDIUM PRZYPADKU - STRIETMAN

System sterowania pomiarami temperatury w ekspresach do kawy – termostat JUMO

Strietman to firma, która opracowuje i projektuje sprzęt do espresso na zamówienie. Urządzenia tej marki wyróżniają się jakością i kunsztem wykonania oraz trwałą konstrukcją. Ekspresy do kawy Strietman produkowane są w Holandii na małą skalę i są wyposażone w system monitorowania temperatury JUMO. Jakie urządzenia zostały wykorzystane w projekcie?

Zadanie – monitorowanie temperatury w ekspresach do kawy

Perfekcja, prostota i przejrzystość to główne wartości marki. Strietman uczynił parzenie kawy sztuką. Każdy, kto ceni sobie zrównoważoną jakość w technologii i poszukuje niezwykłych doznań smakowych, powinien skorzystać z produktów firmy Strietman. Opracowali oni prostą technikę przygotowywania doskonałego espresso, przy użyciu ekspresów obsługiwanych ręcznie. W celu zapewnienia pełnej kontroli jakości użytkownik może polegać na ocenie własnych zmysłów.

Kontrola procesu ekstrakcji i pomiary temperatury

Podczas gdy większość urządzeń do parzenia espresso posiada skomplikowane systemy elektromechaniczne, Strietman wykorzystuje prosty i solidny mechanizm dźwigniowy. Ta technika, opracowana w powojennych Włoszech, daje użytkownikowi absolutną kontrolę nad procesem parzenia. Ziarno kawy jest produktem naturalnym i jako takie podlega zmianom. Przygotowanie doskonałego espresso oznacza ciągłą interakcję pomiędzy młynkiem do kawy a ekspresem do kawy.

Sposób działania urządzenia

Patrząc na ekspres CT2 firmy Strietman, staje się jasne, że nic nie zostało ukryte przed naszym wzrokiem. W otwartym bojlerze znajduje się gorąca woda, a taca filtra zawiera zmieloną kawę. Po zamocowaniu pojemnika na filtr w ekspresie podnosi się dźwignię. Gdy znajdzie się ona u góry, wystarczy lekkie przeciwciśnienie, aby rozpocząć proces ekstrakcji. Jeśli w trakcie procesu parzenia kawa wypływa nieco wolniej, niż zostało zamierzone, należy wznowić proces poprzez użycie nieco większej siły do dźwigni. Ustawienie młynka na grubszy przemiał może ujawnić nowe niuanse smakowe w mocniejszym koncentracie.

Do przygotowania idealnego espresso, niezbędny jest także dokładny pomiar temperatury. Z tym wyzwaniem firma Strietman zgłosiła się do JUMO.


Strietman stosuje monitoring temperatury JUMO i specjalną technologię bimetalową

Podejście do rozwiązania

System monitorowania temperatury a idealna temperatura parzenia

Oprócz elementów sterujących, w ekspresach do kawy Strietman można łatwo regulować ciepłotę wody. Monitorowanie temperatury jest to bardzo przydatne, ponieważ np. ziarna kawy z Etiopii są najsmaczniejsze, gdy są zaparzane w temperaturze 88°C, a mocna kawa brazylijska jest najlepiej ekstrahowana w temperaturze 94°C.

Regulator temperatury – termostat JUMO

Temperatura w ekspresach Strietman utrzymuje się w zakresie 3°C, więc nigdy nie będzie się ona różnić o więcej niż -1,5°C/+1,5°C. Aby monitorować i utrzymywać właściwą ciepłotę wody, ten producent stosuje różne techniki. Jedną z nich jest monitoring temperatury, z wykorzystaniem termostatu firmy JUMO oraz specjalnej techniki bimetalową opracowanej przez firmę Falk Culinair.

Technologia bimetalowa

Gdy woda ma wysoką kwasowość, wchodzi w reakcję z miedzią, co może powodować jej utlenianie się i rozpuszczanie. Aby temu zapobiec, firma Strietman wyposaża ekspresy do kawy w kopułę wewnętrzną i ścianki cylindra ze stali nierdzewnej. Bimetal został opracowany przez firmę Falk Culinair (B). Składa się z ciężkiej miedzianej płyty, na której zakotwiczona jest cienka warstwa stali nierdzewnej o grubości 200 mikronów (0,2 mm). Jest na nią wywierany nacisk 850 ton/cm².


Termostat EM-1

Termostat EM-1

Logo firmy Strietman

Logo firmy Strietman

Rezultat projektu – niezawodny system monitorowania temperatury

Termostat JUMO

Do monitorowania temperatury w ekspresach Strietman używany jest termostat JUMO EM-1. Dzięki pracy tego urządzenia użytkownik ekspresu do kawy ma zapewniony stały nadzór nad systemem i wysokością temperatury.

Jak działa termostat?

Jeśli ustawiona maksymalna lub minimalna temperatura wody zostanie osiągnięta, termostat JUMO EM-1, który jest zatwierdzony zgodnie z normą DIN EN 14597, włącza lub wyłącza ekspres do kawy. Aby zapewnić niezawodność, bezpieczeństwo i trwałość, firma Strietman kładzie nacisk na certyfikację CE, co oznacza, że każde urządzenie spełnia europejskie normy dla tego typu sprzętu.