Insert your alternative text
Technologia pomiarowa

Higieniczne czujniki pomiarowe – większa niezawodność procesu przy jednoczesnym obniżeniu kosztów

Higieniczna konstrukcja czujników pomiarowych to jeden z najważniejszych trendów we współczesnej inżynierii przemysłowej – szczególnie w branżach, gdzie najwyższe standardy czystości są kluczowe. Komponenty i aparatura muszą sprostać wymaganiom, które nie tylko podnoszą efektywność procesów, ale i zapewniają maksymalną czystość oraz bezpieczeństwo produkcji. Jakie znaczenie ma zatem higieniczna konstrukcja dla producentów komponentów, jak i dla branży spożywczej? Jakie standardy i wymagania powinniśmy uwzględniać, by spełnić oczekiwania rynku i wymogi regulacyjne?

Jak koncepcja HACCP wpłynęło na higieniczne projektowanie urządzeń?

Podstawą higienicznego projektowania jest koncepcja HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), która odgrywa kluczową rolę również w polskim przemyśle spożywczym. Jej korzenie sięgają 1959 roku, gdy została opracowana w USA dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla astronautów. Obecnie HACCP jest rekomendowany przez Codex Alimentarius, a od 2006 r. zgodność z pakietem higienicznym UE, w tym z wytycznymi HACCP, jest wymagana również w Polsce – to konieczność dla każdego produktu spożywczego przeznaczonego do sprzedaży i importu w Unii Europejskiej.


Co obejmuje koncepcja HACCP?

Koncepcja HACCP jest systemem prewencyjnym zaprojektowanym w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i konsumentów. W praktyce etapy procesu produkcyjnego są analizowane w celu ustalenia, czy istnieje zagrożenie dla żywności. Jeśli zostanie ono zidentyfikowane, należy je ocenić. Po zakończeniu oceny określa się środek, który eliminuje lub zmniejsza zagrożenie lub punkt krytyczny i kontroluje go. Koncepcja HACCP, zakotwiczona we wspomnianym powyżej pakiecie higienicznym UE, musi być poddawana przeglądowi (weryfikowana) i dokumentowana w regularnych odstępach czasu. Ogólna zasada: im wyższy potencjał ryzyka procesu, tym większy wysiłek wymagany do weryfikacji i dokumentacji. Jednocześnie oznacza to również, że im niższy potencjał ryzyka procesu produkcyjnego, tym krótszy czas wymagany do weryfikacji i niższe powiązane koszty.

Dlatego ważne jest, aby rozpocząć wdrażanie koncepcji HACCP w odniesieniu do procesu produkcyjnego od wprowadzenia "Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej" (GHP). Wynika to z faktu, że projekt i konstrukcja procesu produkcyjnego mogą prowadzić do łatwego przeoczenia punktów krytycznych, takich jak ubytki. Takich krytycznych punktów można uniknąć poprzez odpowiedni układ ─ higieniczny projekt.
 


Co higieniczne projektowanie oznacza dla producentów instalacji i komponentów?

W przemyśle spożywczym przepisy prawne wymagają łatwego w czyszczeniu sprzętu. Ponadto, coraz większą rolę odgrywają koszty i aspekty środowiskowe, na które może wpływać projektowanie instalacji odpowiednich do czyszczenia. Z tego powodu temat "higienicznego projektowania" odgrywa ważną rolę dla producentów instalacji i komponentów.
Pracując zgodnie z higienicznym projektem, producenci instalacji i komponentów muszą przestrzegać następujących kryteriów:
  • Zastosowanie bezpiecznych fizjologicznie materiałów (stal nierdzewna 316L, PEEK itp.).
  • Wysoka jakość powierzchni (Ra ≤ 0,8 µm)
  • Stosowanie materiałów z listy FDA
  • Stosowanie uszczelek odpowiednich dla danego procesu
  • Bezszczelinowa konstrukcja technologii pomiarowej/zakładu
  • Zaokrąglone kąty, brak narożników i krawędzi
  • Montaż technologii pomiarowej bez pustych przestrzeni i szczelin
  • Możliwość czyszczenia i sterylizacji (odpowiednie do CIP/SIP)
  • Otwór przeciekowy na przyłączu procesowym wskazujący uszkodzenie uszczelnienia
Niezależnie od konstrukcji instalacji i komponentów technologii pomiarowej, sposób instalacji technologii pomiarowej w instalacji jest niezwykle ważny. Ponieważ nawet czujnik z certyfikatem higienicznym może zostać zainstalowany w taki sposób, że cały punkt pomiarowy stanie się niehigieniczny. Następujące aspekty są szczególnie ważne w kontekście higienicznej konstrukcji:
 
• Które połączenie procesowe jest używane?
• W jaki sposób zainstalowana jest technologia pomiarowa (na przykład: bez wgłębień, bez szczeliny pierścieniowej, samoodpływowa)?
• Pod jakim kątem do strumienia produktu zainstalowana jest technologia pomiarowa?


Insert your alternative text

System adapterów PEKA: 1) Złączka aseptyczna zgodna z DIN 11864-1A  2) Zacisk zgodny z DIN 32676  3) VARIVENT®  4) Mufa do zgrzewania  5) Mufa do zgrzewania orbitalnego

Jak zaoszczędzić koszty dzięki higienicznej konstrukcji?

Wspominaliśmy już o zmniejszeniu ilości pracy związanej z weryfikacją higienicznie zaprojektowanych instalacji. Inne zalety higienicznego projektowania obejmują:
• Oszczędność kosztów środków czyszczących dzięki łatwym w czyszczeniu komponentom
• Dłuższy czas produkcji dzięki mniejszemu zanieczyszczeniu
• Oszczędność czasu dzięki krótszemu okresowi czyszczenia
• Mniej wadliwych partii spowodowanych zanieczyszczeniem/zanieczyszczeniem
• Redukcja kosztów części zamiennych dzięki jednolitym połączeniom procesowym
JUMO posiada stale rosnące portfolio produktów we wszystkich obszarach technologii czujników dla swoich klientów. System adapterów JUMO PEKA, który jest skonstruowany i certyfikowany zgodnie z wytycznymi EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group), jest liderem w tej dziedzinie.Urządzenia do pomiaru temperatury, ciśnienia i przewodności są wyposażone w ten system
 


Podsumowanie

Zakład zbudowany zgodnie z zasadami higieny - i wyposażony w technologię pomiarową, która również odpowiada wymogom higieny - pozwala producentowi żywności obniżyć koszty w różnych obszarach.
JUMO aktywnie przyczynia się do redukcji kosztów w przemyśle spożywczym dzięki swojej technologii pomiarowej. Odpowiednie tematy, takie jak stosowane materiały, połączenia procesowe i instalacja technologii pomiarowej, są zawsze najwyższym priorytetem i nadal będą spełniać wymagania branży.


Czujnik temperatury higieniczne Pt100 do pomiaru temperatury w przemyśle spożywczym

Czujnik temperatury higieniczne Pt100 do pomiaru temperatury w przemyśle spożywczym

Przetworniki ciśnienia w wykonaniu higienicznym

Przetworniki ciśnienia w wykonaniu higienicznym

Potrzebujesz więcej informacji?

Jeśli masz pytania dotyczące czujników pomiarowych i systemów automatyki, możesz skontaktować się z nami za pośrednictwem tego formularza.

Pole obowiązkowe. Proszę podać nazwisko
Pole obowiązkowe. Proszę wprowadzić poprawny adres E-mail

O autorce

Nazywam się Ewelina Szmit i od kilku lat zajmuję się content marketingiem, łącząc swoje umiejętności zawodowe z pasją do pisania. Jestem przekonana, że nawet najbardziej techniczne tematy można przedstawić w ciekawy i przystępny dla każdego sposób. Poza pracą uwalniam swoją kreatywność tworząc kolaże do gazet. Wolny czas lubię spędzać aktywnie, spacerując z psem lub biegając.


Autor


Content creator

Ewelina Szmit +48 71 339 32 94 ewelina.szmit@jumo.net +48 71 339 32 94

Twoja osoba kontaktowa


Inżynier sprzedaży

Jakub Dąbrowski 713393292 jakub.dabrowski@jumo.net 713393292

Komentarze

Zachęcamy do pozostawiania komentarzy za pośrednictwem poniższego formularza. Zostaną one opublikowane po ich zatwierdzeniu.

Pole obowiązkowe. Proszę podać imię.
Nazwisko
Pole obowiązkowe. Proszę podać nazwisko.
Pole obowiązkowe. Proszę podać swój adres E-mail.